Kemik Hakkında Her Şey!

Tüylü Dostunuzdan Kemik Esirgemeyin!

Doğada dostlarımız avladıkları hayvanların tamamını tüketirler. Avustralya’da yabani köpeklerin mideleri araştırılmış (nasıl olduğunu hiç sormayın!) S.JO. Whitehouse diye bir araştırmacının Australian Wildlife Research dergisinde yayınladığı sonuçlara göre köpeklerin kemik tüketmeyi tercih ettikleri ve hiçbir zaman tahıl tüketmeyi tercih etmedikleri görülmüştür.

Kemik çiğneyen dostlarımızda endorfin salgılandığına ve dolayısıyla mutlu hissettiklerine de dikkat çekmek isterim!

Kemiğin Besleyiciliği Neye Dayanıyor?

Et ve iliğin özellikle lezzetli olmaları sebebiyle neden tüketildiğini anlayabiliyoruz fakat kemiğin içeriğinde ne var ki bu kadar çekici kılıyor?

Mineral: kalsiyum, magnezyum ve fosfor
Protein: amino asitler
Yağ: yağ asitleri
Vitamin: A, D ve E
Kan yapıcı besinler: bakır ve demir

Kemik Diş ve Diş Etlerini Sağlıklı Tutuyor!

Etli kemiklerin doğanın diş fırçalarıdır. Diş ve diş etlerini temiz tutarak plak ve sonrasında çürük oluşmasını engellerler. Böylece ağız sağlığı korunarak nefesin de temiz kokmasına yol açar.

Şimdi daha çok veterinerin de kabul ettiği şekilde ağız sağlığı genel sağlıkla yakından ilişkilidir. Dr. Gary Bear, tüylü dostlarımızın diş doktoru olarak araştırmalarında kalp yetmezliği, hepatik, renal gibi bir çok ciddi hastalığın doğrudan diş ve diş etlerinin temiz olmamasından kaynaklandığını dilegetirmiştir. Aynı yıl Dr. Richard Hamlin, bir başka veteriner kalp, böbrek ve akciğer hastalıklarının da bu yolla oluşabileceğini önermiştir.

Kemik Tüketimi: Egzersiz ve Zihinsel Rahatlama

Tüylü dostlarımız kemik tüketimi esnasında hem çenelerini hem de üst vücutlarını çalıştırarak aslında spor gibi bir şey yaparlar!

Daha uzun süreli ve uğraşarak yemeklerini yemeleri onları meşgul ederek mutlu ve daha sakin olmalarını sağlar.

Köpeklerle ilgili bir not olarak; özellikle ilikli kemikleri çok severler fakat kilo vermesini istediğiniz bir köpek dostunuz varsa ilik tüketimini kısıtılamalısınız çünkü yağ oranı çok yüksektir! Kilo almasını istediğiniz bir dostunuzda ise tam tersi geçerlidir!

Kemik Tüketiminin Sakıncalı Olduğu Durumlar

Eğer mide veya bağırsakları ilgilendiren bir ameliyat geçirdiyse tüylü dostlarımızın kemik tüketmemesi gerekir.

Kemik Tüketim Önerileri

En önemli esas bütün kemiklerin çiğ verilmesi gerekliliğidir. Aşağıdaki önerilerin tamamı dondurulduktan sonra buzdolabında çözerek tüylü dostlarımıza sunabileceğimiz çiğ kemiklere yöneliktir. Pişirdiğimizde kemiklerin kimyasal yapıları değişir, kırılgan ve sindirilemez hale gelerek mide ve bağırsak problemlerine yol açabilirler.

Köpek dostlarımızın başlangıç noktası ilikli bir dana kemiği olabilir. Çiğnemelik (tamamının tüketilmeyeceği) kemikler köpeğinizin ağzının genişliğinden büyük olmalıdır.

Kuş, tavuk gibi daha küçük türlerin tüm karkasları köpekler için yemesi en zevkli yiyeceklerdendir. Tamamı tüketilebilir.

Kedi dostlarımız da bu gibi küçük türlerin boyun, kanat gibi ince kemikli parçalarının tamamını tüketebilir.

İlk defa kemik yiyecek olan bir köpek dostumuz için kaburga çok iyi bir seçenek değildir çünkü çok heyecanlanıp yutabilir.

Tüylü dostlarımıza doğrudan yutamayacağı büyüklükte ve bütünlükte, çevresi mutlaka etle kaplı kemikler vermemiz çok önemlidir.

Kedi dostlarımıza ve kedi büyüklüğündeki küçük köpek dostlarımıza bütün bir tavuk boynu, bütün bir kanat vermek gibi.

İlikli kemikler köpek dostlarımızın yalayarak ve kemirerek oynadıkları tamamını tüketmedikleri kemiklerdir. Hayvanların taşıyıcı kemikleri ilik içerir. Çok sert olan bu kemik türü kemik çiğnerken fazlasıyla odaklanan köpek dostlarımıza verilmemelidir çünkü dişleri zarar görene kadar bırakmayabilir. (Nitekim Aslan’la deneyimim böyle olmuştu!)

Sizin de Aslan gibi kemik delisi ve hırslı bir kemirici dostunuz varsa yemesi saatlerce sürecek bir kemik yerine tek oturuşta bitirebileceği ince etli kemikler sunmanız daha mantıklıdır.

Tahıl bazlı beslenen köpek dostlarımızın kemik tüketimi sınırlandırılmalıdır çünkü tahıl midedeki asit seviyesini düşürür bu da daha büyük kemik parçalarının sindirilmesinde engel teşkil eder.

Büyük kemik tüketimini takiben sindirimini kolaylaştırıcı lif eklenmesi tavsiye edilebilir. Meyve veya sebze püresi bağırsaklardan kemiğin atılmasına yardımcı olur. Probiyotik ve prebiyotik detoks özellikleri olan “Detoks İksiri” geliştirirken esinlendiğim sebeplerden biri de buydu!

Köpek dostlarımızın tamamını tüketemedikleri büyük kemikler dişlerini temizlemekte fayda sağlarlar. Tamamını tükebildikleri kemikler ise (karkas, tavuk boynu ve kuzu gerdan gibi..) besin yerine geçer.

Kurutulmuş, tütsülenmiş ve herhangi bir ısıl işlem görmüş kemik tüketimine asla ve asla izin verilmemelidir!

Pankreatiti olan bir köpek dostunuz için ilik yüksek yağ içeriği sebebiyle uygun değildir (bizim de Ketojenik Mama’mız bu sebeple önerilmemektedir) fakat iliği kemiğin içinden kaşıkla çıkararak yerine lor peyniri veya sebze püresi gibi bir seçenekle lezzetlendirebilirsiniz!

Kaynak: Honey’s One-Minute Guide to Raw Bones – UK’de harika iş yapan Honey’s Real Dog Food markasının yayınından dilimize çevirerek özetledim. https://honeysrealdogfood.com/

You are currently viewing Kemik Hakkında Her Şey!

Bir cevap yazın