Gıda Alerji Testleri

Besin alerjileri sadece ve sadece diyet kısıtlaması ile teşhis edilebilir. Besin alerjilerini de içeren genel alerji testleri mevcut olmakla birlikte bu testler yanlış pozitiflik/negatiflik verebilir. %100 güvence sağlamaz. Alerji başladığı zaman sebebinin tespiti için (kaşıntı, yaralanma, kabuklanma vb.) başladığı zaman ne şekilde beslendiği ve öncesinde mama değişikliği (marka ve içerik!) yapılıp yapılmadığı önemlidir.

Mevcut deri lezyonları olan kedi/köpeklerde zaten bir immunsupresyon (bağışıklığın baskılanması) vardır ve deride zaten çok yüksek düzeyde kortizol bulunur. Böyle olgulara da dışardan bir immunsupresif uygulamak işleri daha kötüye götürecek veya geçici iyileşmelere yol açarak göz boyayacaktır. Bu ilaçları kestiğinizde de semptomların tekrardan başlaması muhtemeldir. Tedavide Veteriner Hekimler arasında protokol olarak farklılık olmakla beraber, bana da göre de doğrusu immunsupresif değil, immunstimulan yani bağışıklık sistemini kuvvetlendirici yönde bir tedavi uygulanması gerektiğidir.

Bu deneme sürecinde en dikkat edilmesi gereken nokta, sadece karar verilen beslenme çeşidi ile beslemek olmalıdır. Başka atıştırmalıklar, takviyeler, ödüller, aromalı çiğneme ürünleri hatta osteoartrite bağlı şekillenen ağrının giderilmesinde kullanılan non-steroid anti-enflamatuar ilaç olan “rimadyl” gibi aromalı ilaçlar da dahil olmak üzere kullanımından sakınmak son derece önem taşır.

Ayrıca yediğiniz pizza kenarları, ekmek, sandviç vb. besinlerin küçük de olsa vücuda alınmasıyla alerji tetiklenebilir ve mevcut gıda denemesini yanlış yorumlamamıza yol açabilir. Diyet kısıtlamasının sonuçlarını görebilmek, köpekten köpeğe değişebildiği için 2-3 hafta ile 2-3 ay gibi bir aralıkta değişkenlik gösterir. Bu sebeple minimum en az 8 haftada sonuçlar görülebilir demek daha sağlıklı olacaktır.

Bu süreçte sizlere “hipoallerjenik” adı altında mamalar tavsiye edilebilir. Bunun tavsiye edilmesindeki tek neden; mevcut proteinin, enzimatik olarak daha küçük partiküllere (amino asit bloklarına) bölünmesi nedeniyle, bu proteinin büyüklüğünün vücut tarafından tanınamayacak kadar küçük bir molekül haline gelmesinden kaynaklanır. Bu durumda da alerji şekillenmez, şanslıysanız bir bir süreliğine… Aslında kullandığınız mama veya mamanın içermiş olduğu protein kaynağı köpeğinizi iyileştirmiş olmaz.

Köpek veya kedi dostunda deri sağlığı ile ilgili problem yaşayan herkese işlenmiş gıdalardan vazgeçmelerini ve gerçek gıdalara şans vermelerini öneriyorum.

Naz’ın tavsiyesi:
Bu işe girişimin sebebi iyileşmeyen bir deri hastalığı olduğu için farklı tedavi ve mama değişimleriyle bir sonuç alınamadığında yapılması gerekenin mümkün olan en sade içeriklerle dengeli bir beslenme düzeni yaratılması olduğunu düşünüyorum. %90 Tavuk veya Dana Etli Donuk Mama’mız deri hassasiyeti olan dostlarım için öncelikli önerim. Bağışıklığın, besin emiliminin ve egzersizin düşük olduğu bünyelerde bütün bağışıklığı, besin emilimini ve egzersizin artırılmasıyla deri sağlığında harikalar yaratılıyor.


Veteriner Hekim Aslıhan Sevin

You are currently viewing Gıda Alerji Testleri

Bir cevap yazın