Çiğ Beslenme ve Parazit?

Bir çok insan çiğ etleri köpeklerine veya kedilerine vermekte endişe duymaktadır. Çiğ ette parazit riski vardır. Ancak, insan tüketimine uygun yerlerden et ve sakatat ürünleri alımında, paraziter risk elimine edilebilir. Parazit ilacının kullanımı ve sıklığı konusunda birlikte çalıştığınız Veteriner Hekiminize danışınız. Bu yazının amacı çiğ beslenmedeki parazit sorusunu ele almak ve cevaplamaktır.

Genel olarak, eğer dostunuz sağlıklı bir bağışıklık sistemine (ve sağlıklı bağırsaklara!) sahipse, paraziter enfestasyona yakalanma ihtimalleri oldukça düşüktür çünkü parazitler sağlıklı bir konakçıda yaşam döngülerini devam ettiremezler. 

Pişirme işlemiyle paraziter risk elimine edilebilir fakat ne yazık ki, pişirme işlemi evcil hayvanlarımızın yiyeceklerinin paraziter hastalığa neden olmaması için basit bir uygulamaymış gibi gözükse de, bu işlem dostlarımızın yiyeceklerden alabileceği faydaların çoğunu yok etmiş olur. 

Pişirme işlemi uygulanmadan, çiğ ette paraziter riski minimalize etme yollarından biri dondurmadır. İyi bir şekilde temizlenerek parçalarına ayrılmış ete yapılan düşük sıcaklıklar (min. -18°C) ve uzun süreli dondurma işlemiyle parazitlerin tahribatı sağlanmış olur.

Denetimden uzak, gelişigüzel yerlerde gezilen kasaplık hayvan etlerinin veya kesilen veya ölen hayvanlara ait kistli organların bilinçsiz bir şekilde köpeklere yedirilmesi sonucu paraziter enfestasyona yakalanma riski oldukça yüksektir.

Bu yüzden çiğ tüketime yönelik paraziter bulaşmayı en aza indirmek için güvenilir bir işletmeden hammadde temin edilmelidir.  Eğer çiğ beslenme konusunda şüpheleriniz hala varsa, dostunuzun tüketmesini istediğiniz et türünde veya tüketeceği organda seçiciliğe gidebilirsiniz. Örneğin; Tenia multiceps’in larval formu olan Coenurus cerebralis, ara konak olarak merkezi sinir sistemini, beyni tercih eder ve gelişim gösterir. Sakatat olarak güvenilmeyen kaynaklardan alınan beyinden kaçınarak paraziter riski elimine etmiş olursunuz. Aynı zamanda bu larval form, kanatlı hayvanlarda konakçı olmadığı için de dana eti yerine tavuk eti seçmek, paraziter riskten sakınmak için yapılacak tercihlerden biri olabilir. 

Bizler, çiğ etleri işlerken parazit kaynaklı oluşabilecek sorunları en aza indirmek için, güvenilir kaynaklardan, insan tüketimi amacıyla kullanılacak hammaddelerimizi temin edip, belirli aralıklarda ve sürelerde dondurma proseslerini uygulayarak güvenilirliğini sağlamaya ve korumaya çalışıyoruz.

Risklerinin bilincinde olduğumuz sürece, doğru uygulamalarla çiğ beslenme, kedi ve köpek dostlarımız için ideal beslenme biçimidir.

Veteriner Hekim Aslıhan Sevin

You are currently viewing Çiğ Beslenme ve Parazit?

This Post Has One Comment

  1. Aslı eda

    Paylaşım için çok teşekkür ederim🤗 pişmiş gıdayla beslediğim köpeğimde iç parazit ilacını aylık vermek zorunda kalıyorum, normalde 3 ayda bir diye öneriyorlar, fazla ilaç alıyor diye üzülüyorum. çiğ beslemeyle bağışıklığı güçlendirerek belki parazit problemimizi çözebiliriz bunu deneyeceğim. Hangi besleme olursa olsun, ilaç da versem, evham yapıyorum, salyasından larva bulaşmaz mı insana? Vet bile net birşey söylemiyor.

Bir cevap yazın