Irka Özel Mamalar ve Diş Temizleyen Mamalar

Köpek ve kedi ırklarına özel olarak pazarlanan mamalar hakkında bugün internette 2004 senesinde yazılmış olan bir açıklama gördükten sonra Raw For Us Instagram hesabımızdan konu hakkında soru aldığımızı hatırlayarak araştırmalarımı sürdürüp öğrenimlerimi özetlemek istedim.

Son olarak bugünkü okumalarımdan öğrendiğim en çarpıcı not!

Sadece kuru mama ile beslenen kedi ve köpeklerde 4 yaşından itibaren diş hastalıklarının başladığı ve bunun devamında oluşan mikrobik ortamın iç organları da risk altında bırakarak çoğu zaman daha büyük ve kompleks problemlere sonuç verdiği bilimsel verilerce ispatlanmıştır. Kuru mamanın şekil itibariyle dişleri temizlediği ve şekillerin ırkların özel ihtiyaçlarına yönelik geliştirilebileceği düşüncelerini enine boyuna sorgulamamız gerekir. 

Köpek ve kedi dostlarımızın yaş ve boylarına göre günlük tüketim önerileri artıp azalabilir. Bunun ötesinde sağlıklı yavru, yaşlı, kısır kedi ve köpek dostlarımız için besin içerikleri neredeyse aynıdır.

Irktan bağımsız yaşam koşulları; egzersiz süresi, yeme geçmişi, bağışıklık seviyesi taze besinlerin içeriklerini ve kullanım şekillerini seçerken bize yön verir. Bununla birlikte tüylü dostlarımızın kabul ettikleri ölçüde ve zaman içinde değişen, çeşitli bir menü sunarak vitamin ve mineralleri ihtiyaçları doğrultusunda besinlerden alıp kullanabilmelerini sağlarız.

Eğer tüylü dostumuzun sağlıklı olması adına bir mama seçimi yapmak istiyorsak mamaların etiketlerini okumamız gerekir. 

Raw For Us menüsünde et ve sebze oranı değişen tarifleri sade, ketojenik ve sebzeli olarak adlandırılmaktadır. Farklı içeriklerin amacı, sezonlara ve yukarıda bahsi geçen yaşam koşullarına göre değişen kalori ihtiyaçlarına yönelik her bütçeye uygun taze ve güvenilir gıda sunmaktır.

Raw For Us türe uygun beslenme (species appropriate diet) tariflerine göz atalım:

Köpekler için Sade Tarif: Dana Eti, Dana Yürek, Tavuk Ciğer (%5), Hamsi, Yumurta, Zeytinyağı, Yumurta Kabuğu Tozu, Zerdeçal, Karabiber

Kediler için Ketojenik Tarif: Tavuk Eti, Tavuk Yürek, Tavuk Ciğer, Hamsi, Keten Tohumu, Kabak, Kefir, Yumurta, Zeytinyağı, Yumurta Kabuğu Tozu, Zerdeçal, Karabiber

Köpekler için Sebzeli Tarif: Dana Eti, Dana Yürek, Kabak, Tavuk Ciğer (%5), Hamsi, Yumurta, Zeytinyağı, Yumurta Kabuğu Tozu, Zerdeçal, Karabiber

Dikkatimizi çekmesi gereken her tarifte ilk dört sırada yazılan içeriklerin hakiki protein kaynakları olmalarıdır. Etçil olan tüylü dostlarımızın görünümleri çok sevimlidir fakat DNAları vahşi atalarıyla %99.9 aynıdır. Irklar özel tariflerle değil fakat TÜRE (species) özel (appropriate) besin olarak et, sakatat, kemik temeline bir takım süt ürünleri ve bitkisel içeriklerin eklendiği çiğ beslenmenin geçerliliği sindirim biyolojilerine dayanır.

Meraklısı için: Tekrar eden içeriklerde ise ciğer, hamsi, zerdeçal görülmektedir. Ciğer, önemli bir Vitamin A kaynağı olduğu gibi çiğ beslenen tüylü dostlarımızın gıda tüketimlerinin %5 içeriğini oluşturması önerilir. Hamsi, hakiki Omega 3 kaynağıdır ve dışarıdan takviyeye ihtiyaç duymamanız için her tarifte yer alır. Zerdeçal ise antiinflamatuar özelliğiyle günlük olarak mükemmel bir dozda servis edilir.

Tariflerin arasında büyük farklar olmadığını, her yaşam koşuluna ve bütçeye uygun lezzetler sunmak adına arasından özgürce seçebileceğiniz bir menü yaratmak adına çeşitlilik sunduğumuzdan bahsetmiştim.

Naz @ Raw For Us

GELİN IRKA ÖZEL MAMA İÇERİKLERİNE BAKALIM!:

Köpekler için: Pirinç, hayvansal yağlar, kurutulmuş kümes hayvanları proteinleri, mısır, bitkisel protein izolat*, kurutulmuş domuz eti proteinleri, hidrolize hayvansal proteinler, bitkisel lifler, pancar küspesi, mineraller, soya yağı, balık yağı, hindistan cevizi yağı, kurutulmuş domates, hidrolize maya (mannan-oligo-sakkarit kaynağı), hidrolize edilmiş kabuklu hayvanlar (glukozamin kaynağı), kadife çiçeği özü (lutein kaynağı), hidrolize edilmiş kıkırdak (kondroitin kaynağı). İLAVELER (her kg için) Beslenmeye dayalı ilaveler: Vitamin A: 27500 IU, Vitamin D3: 700 IU, E1 (Demir): 51 mg, E2 (İyot): 5,1 mg, E4(Bakır): 15 mg, E5(Manganez): 66 mg, E6(Çinko): 141 mg, E8(Selenyum): 0,11 mg, L-karnitin: 830 mg – Teknolojik ilaveler: Sedimanter kökenli klinoptilolit: 10 g – Organoleptik ilaveler: Çay özü (polifenoller kaynağı): 150 mg – Koruyucular – Antioksidantlar.

Kediler için: Kurutulmuş kümes hayvanları proteinleri, pirinç, bitkisel protein izolat*, hayvansal yağlar, mısır, mısır gluten, bitkisel lifler, hidrolize hayvansal proteinler, hindiba posası, balık yağı, soya yağı, mineraller, mayalar ve ilgili parçalar, frukto-oligo-sakkaritler, hidrolize maya (mannan-oligo-sakkarit kaynağı), hodan yağı, hidrolize edilmiş kabuklu hayvanlar (glukozamin kaynağı), kadife çiçeği özü (lutein kaynağı) hidrolize edilmiş kıkırdak (kondroitin kaynağı). İLAVELER (her kg için): Beslenmeye dayalı ilaveler: Vitamin A: 31000 IU, Vitamin D3: 800 IU, E1 (Demir): 40 mg, E2 (İyot): 4 mg, E4 (Bakır): 12 mg, E5 (Manganez): 51 mg, E6 (Çinko): 154 mg, E8 (Selenyum): 0,08 mg, L-karnitin: 200 mg, Taurin: 2,6 g – Teknolojik ilaveler: Sedimanter kökenli klinoptilolit: 10 g – Koruyucular – Antioksidanlar.

Köpekler için: Pirinç, kurutulmuş kümes hayvanları proteinleri, hayvansal yağlar, bitkisel protein izolat*, hidrolize hayvansal proteinler, kurutulmuş domuz eti proteinleri*, pancar küspesi, bitkisel lifler, mineraller, balık yağı, soya yağı, hidrolize maya (mannan-oligo-sakkarit kaynağı), hidrolize edilmiş kabuklu hayvanlar (glukozamin kaynağı), kadife çiçeği özü (lutein kaynağı), hidrolize edilmiş kıkırdak (kondroitin kaynağı). İLAVELER (her kg için) Beslenmeye dayalı ilaveler: Vitamin A: 30000 IU, Vitamin D3: 800 IU, E1 (Demir): 48 mg, E2 (İyot): 4,8 mg, E4 (Bakır): 15 mg, E5 (Manganez): 62 mg, E6 (Çinko): 141 mg, E8 (Selenyum): 0,1 mg – Teknolojik ilaveler: Sedimanter kökenli klinoptilolit: 10 g – Organoleptik ilaveler: Çay özü (polifenoller kaynağı): 150 mg – Koruyucular – Antioksidanlar. 

Aramızda etiketlerin genelde böyle olduğunu bilenler kaç kişi? Okuyanlar lütfen yorumlara yazın bekliyorum 🙂

Kuru mama karşıtı değilim sadece eğer en ucuz kuru mama yiyebilen bir çocuğunuz varsa, herhangi bir sağlık problemi yoksa, en ucuz kuru mama fiyatına bile bizim yediğimiz içeriklerden çiğ ve tahılsız değil fakat pişirilerek yemek yapılabileceğini biliyorum. Youtube’da “Kedi ve Köpeklerde Sağlıklı Beslenme” videomda biraz bahsettim, ilham alabilirsiniz!

En taze gıdaları kullanarak hazırlansa dahi kuru mama ekstrüzyon üretim yöntemi itibariyle yüksek ısı ve basınç işlemiyle besin değerlerini büyük ölçüde yitirmiş hammaddelerden yine aynı yöntemler kullanılarak hazırlanır ve çoğu zaman son işlem olarak kimyasal renklendirici ve aroma vericilerle birlikte sentetik vitamin ve mineral sıvılarıyla spreylenir. 

Marketten sizin de kendinize alıp pişirerek tükettiğiniz et, tavuk, balık ve sakatat ürünlerini yalnızca doğrayıp, karıştırarak, şekillendirip, paketleyerek veya en fazla ısıl işleme tabii tutmadan 24 saat boyunca donuk ortamda nemini alarak hazırladığımız üretimimiz bana güven veriyor.

Tüylü dostlarımla mümkün olan en uzun süreyi paylaşmak adına, onlar için en iyisini araştırmaya ve uygulamaya gönül verdiğim için öğrendiğim bilgileri sizlerle paylaşıyorum!

Kaynaklar:

http://rawlearning.com/wp/ 

http://truthaboutpetfood.com/breed-specific-nutrition/

You are currently viewing Irka Özel Mamalar ve Diş Temizleyen Mamalar

Bir cevap yazın